J.C.H. Jansen, arts

Algemene geneeskunde - Regulatiegeneeskunde 

Complementair met neuraaltherapie en homeopathie

Homeopathie

Homeopathie is een geneeswijze, die het vermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen aanspreekt. In ieder van ons huist een zelfherstellend systeem, die reageert op verstoringen in de gezondheid. Homeopathische middelen stimuleren dit zelfherstellend systeem.

 

Een homeopathisch middel is door een aantal gezonde proefpersonen getest. Deze proefpersonen namen een bepaald middel net zo lang in totdat zij er reacties op kregen. Dat kunnen lichamelijke en psychische reacties zijn, vaak in allerlei combinaties.

 

Een voorbeeld van zo'n reactie. Een proefpersoon noteerde:

"Om ongeveer 4 uur 's-middags krijg ik zin in een taartje, terwijl ik zenuwachtig word. Het is alsof ik morgen rijexamen moet doen en ik vrees dat ik er weer voor ga zakken. Mijn rechtervoet is koud, mijn linkervoet is warm. Om 8 uur 's avonds trekt alles weer weg. De volgende dag treedt dit opnieuw op."

 

Door alle reacties van alle proefpersonen die dit middel testen samen te nemen, alsof ze van één proefpersoon zijn, ontstaat het klachtenbeeld van dát homeopathische middel. Dit noemen we het geneesmiddelbeeld.

 

Tijdens het consult zal ik met u al uw klachten en hun eigenschappen (bijvoorbeeld hoofdpijn erger door koud weer) op een rij zetten. Ook uw opvallende eigenschappen (u heeft bijvoorbeeld hoogtevrees of eet iedere dag een visje), al zijn ze niet hinderlijk, zetten we op een rij. Soms is het handig bepaalde vragenlijsten in te vullen, om zeker te zijn dat bepaalde details niet vergeten worden.

Aan het eind van het consult is zo een beeld ontstaan van uw toestand.

 

De opdracht voor de homeopathisch arts is nu, een homeopathisch middel te kiezen, dat in staat is bij gezonde proefpersonen dát geneesmiddelbeeld op te roepen, dat het beste lijkt op het beeld van uw toestand.

 

Van dít middel neemt u een dosis. U neemt dus eigenlijk iets meer van hetzelfde als dat u al heeft. Maar omdat het middel homeopathisch verdund is, zal het de levenskracht stimuleren te reageren op deze milde prikkel. Maar dan reageert de levenskracht dus ook op uw verstoorde toestand. Hierdoor is genezing mogelijk.

Deze werkingswijze lijkt veel op bijvoorbeeld vaccineren. Immers, ook bij een vaccinatie wordt een verzwakte en verdunde stof toegediend, die de afweer van het lichaam stimuleert om te reageren op een ziekmakende bacterie, bijvoorbeeld kinkhoest.

 

Homeopathie is niet eenvoudig. Er zijn regelmatig meerdere pogingen nodig. Het kan gebeuren, dat pas na een aantal gesprekken het wezenlijke van de verstoring in de gezondheid duidelijk wordt. Soms lukt het maar gedeeltelijk. Helaas verbiedt de wet- en regelgeving om hier meer over te zeggen. Dit mag alleen tijdens het consult besproken worden.

Contact  |  KvK: 01170635  |  Lid AVIG, reg. nr. 389  |  Betalingsvoorwaarden  |  Disclaimer  |  BIG-19021797501  |  Privacyreglement  |  ©2024